AB Bakanlığı Eğitimi

DERNEĞİMİZİNDE KATILDIĞI AB BAKANLIĞINCA 21 ŞUBAT – 04 MART 2017 TARİHLERİ ARASINDA ANTALYA’DA DÜZENLENEN “STK KAPASİTE GELİŞTİRME EĞİTİMİ” TAMAMLANDI

 

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Yerel Sivil Toplum Kuruluşların (STK) Kapasitesinin ve Kamu-STK İşbirliğinin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi” kapsamında; AB Bakanlığı  Antalya İl Temsilciliği tarafından düzenlenen “STK Kapasite Geliştirme Eğitimi” tamamlandı. 

Bu eğitimde özet olarak; STK kavramı, Türkiye’de STK’nın tarihçesi,  önemi, yararlanılabilecek mali yardımlar ve geliştirilmesi için yapılması gerekenler üzerinde duruldu. Derneklerin kendilerini geliştirebilmeleri  yönünde stratejik davranmanın, etkili  iletişim kurmanın, işbirliğini arttırmanın önemi özerine vurgu yapıldı. Özellikle amaçların belirlenmesi ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için gerekli stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin geliştirilmesi süreci olan planlamanın önemine dikkat çekildi. Çünkü planlama zamanın, emeğin ve kaynakların amaçlara odaklı olarak organize edilmesini, etkili ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Özellikle kuruluşların uzun dönemde değişen koşullara uyum sağlamasında stratejik planlamaya ve iç çevre analiziyle başlayıp izleme/değerlendirme aşamasına uzanan ve tekrar geri bildirimlerle devam eden stratejik yönetim süreci açıklandı.  Uygulamalı olarak STK kurma, vizyon, misyon, hedef, amaç belirleme ve bütçe hazırlama gösterildi. STK’ların ulusal ve uluslararası düzeyde hem kendi aralarında hem de kamu kurumları ile iletişim ve işbirliğinin sağlanmasının başarılarını arttıracağı vurgulandı. Ayrıca projelerde izleme ve değerlendirme süreçleri anlatıldı. Değerlendirmede; uygunluk, verimlilik, etkinlik, etkililik, sürdürebilirlik kriterlerinin önemi açıklandı.

Tanımlanmış bir bütçe ve zaman dilimi içerisinde, net bir şekilde belirlenmiş hedeflere ulaşmayı amaçlayan bir etkinlikler dizisi olan proje kavramı, proje adımları, proje yönetim döngüsü (proje fikrini belirleme, proje fikrinin analizi, ön değerlendirme, finansman, uygulama, izleme/değerlendirme), mantıksal çerçeve ve matrisi, proje yönetimi, projenin başarılı olmama nedenleri, AB hibe teklifi gereklilikleri, Paydaş analizi ve AB’ye uyum, Danışma ve yönlendirme kurulları, proje bütçesi hazırlama ve izlenme/değerlendirmesi açıklandı. Uygulamalı olarak sorun ağacı, çözüm ağacı, mantıksal çerçeve ve proje hazırlama gösterildi.

AB Proje Uzmanı Sayın Simon Forrester’ın başarılı proje tekliflerinin hazırlanması için tavsiyeleri şunlardır:  

1) Proje teklifinin Teklif Çağrısı’nın hedefleriyle %100 ilişkili, yenilikçi ve uygulanabilir olduğundan emin olunmalıdır.

2) Kuruluşunuz projeleri uygulama ve uygunluk kriterlerini karşılama kapasitesine sahip olmalıdır.

3) Teklifiniz için değerlendirme puanını en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için “Yönergeler”  kullanılmalıdır.

4) Ağa bağlanılmalıdır. Çoğu Teklif Çağrısı, iş ortakları ile yapılacak başvuruları gerektirir, bu nedenle hem Türkiye hem de AB’de iş ortağı bulmanız ve iş ortakları tarafından bulunmanız gerekir.

5) Proje teklifi tek başınıza hazırlanmamalı vede dışarıdan danışmanlara aşırı derecede güvenilmemelidir.

6) Ayrıca projelerde mutlaka faaliyet tabanlı bütçeleme yapılmalıdır.

Bunların dışında eğitim alanlar tarafından proje hazırlama ve yürütme esnasında karşılaştıkları sorunlar dile getirildi ve eğitimcilerle birlikte çözüm önerileri tartışıldı. Eğitim, katılımcılara Katılım Belgesi verilmesiyle ilgili programın bitiminde tamamlanmış oldu.

 

Mehmet Ali KAHYAOĞLU

Güzelsu Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı